Ponúkame vám kvalitné a zdravé údenárske piliny, vykurovacie pelety alebo aj vykurovacie brikety s vysokou výhrevnosťou.
Údenárske piliny
Kvalita údeného výrobku nezáleží iba na kvalite mäsa. Nemenej dôležitý je aj výber dreva na údenie a kvalita vzniknutého dymu. Na údenie volíme výlučne neošetrené drevo, ideálne čerstvé drevo z tvrdých listnatých stromov. V našich európskych končinách je zvykom na údenie používať najmä drevo z buku, dubu, jelše či niektorých druhov ovocných stromov. Možné je použiť aj brezové drevo – tu je však potrebné dbať na odstránenie kôry, ktorá by pri údení vylučovala nežiadúci decht. Vyhnúť by ste sa, v každom prípade, mali ihličnatým stromom a drevu z marhule či čerešne. Tieto dreviny totiž obsahujú veľké množstvo živice, kvôli ktorej by mäso získalo nepríjemnú pachuť.
Piliny na údenie ponúkame z dreviny: BUK
Pri údení je potrebné, aby dym vychádzal z tlenia či jemného horenia. Drevo by ste preto mali nasekať na menšie kusy alebo zvoliť triesky, hobliny, piliny či štiepky. Predídete tak vzniku príliš veľkého ohňa, ktorý na údenie nie je vhodný. Použité drevo musí byť suché.
Aká je správna teplota na údenie?
Rozlišujeme 3 základné druhy údenia, ktoré sa líšia teplotou použitého dymu: údenie studeným, teplým a horúcim dymom. Zvolený spôsob údenia následne ovplyvňuje dĺžku údenia, ale aj konečný výsledok, ako chuť či farbu výrobku. Vo všeobecnosti však platí, že čím dlhší je čas údenia, tým vyššiu trvanlivosť výrobku získate.
Každý spôsob údenia má svojich skalných zástancov a odporcov, no pokiaľ ide o klobásy, preferuje sa najmä údenie studeným dymom.
Pelety
Pelety sú moderná a efektívna forma paliva, ktorá nepoškodzuje životné prostredie. Drevené pelety sa vyrábajú lisovaním čerstvých pilín. Pelety majú tvar valca, majú žlto-hnedý nádych a hladký povrch. Ich priemer je 6 mm a dĺžka je 10-40 mm.
Vzhľadom k vyčerpaniu zdrojov energie pelety získavajú na popularite. Navyše ich použitie umožňuje minimalizovať negatívny dopad na životné prostredie. Pelety sú vyrobené z pilín a spálené takmer úplne - asi 99,5%. To znamená, že zvyšok je popol na úrovni od 0,2% - 0,8% čo spĺňa certifikovanú normu A1. Vykurovanie domu, ktorý má rozlohu 150-200 m2 , vyžaduje 5 ton peliet ročne.
Pelety sú vyrobené z čistého dreva, a nie sú v nich použité chemické zložky. Drevné pelety – výrobok stláčaný pod tlakom , ktorý je vyrobený zo sušeného dreva. Na ich výrobu používame drevnú štiepku, piliny, hobliny, lesné zvyšky. Výroba peliet nevyžaduje používanie chemikálií. Pelety sú tiež vyrobené z iných prírodných produktov - rašelina, seno, slama, atď.
Pelety 6 mm
Pri výrobe surových peliet najprv vstupuje hmota do drviča, kde sa spracuje na drevnú múčku. Potom sa hmota privádza do sušičky a pokračuje do lisu na pelety. V tejto fáze sa drevná múčka lisuje na pelety. Následne dochádza k zvýšeniu teploty suroviny, čo vedie ku zmäknutiu lignínu, prítomného v dreve. Týmto spôsobom sú častice zlepené do hustých valcov. Pripravené granule sa tak ochladzujú a balia do vriec kapacity 15Kg , alebo do bigbag vaku (1000 kg).
Brikety
Ide o mechanicky spracovaný horľavý materiál v tvare kvádra či oválu. Existuje mnoho druhov brikiet. Obrovskou výhodou brikiet je, že neobsahujú chemické prísady a lepidlá, a vy sa teda nemusíte obávať nezdravých výparov.
Brikety sú vyrobené z odpadov, z pilín, či iného nepotrebného materiálu, čo je hospodárne k životnému prostrediu. Sú teda vysoko ekologické.
Kúrenie briketami má svoje špecifiká. Počas horenia zväčšujú svoj objem a tak treba pri prikladaní nechávať voľný priestor pre ich expanziu. V peci s normovaným ťahom a prísunom vzduchu horia na nerozoznanie od tvrdého kusového dreva, pri slabom ťahu a prísune vzduchu beží kotol v tlmenej prevádzke s nižšími teplotami podobne ako pri kúrení drevom.